Kom godt igang

Kontakt en lokal håndværksmester allerede i dag og få den bedste start!


Lav-energihus scorer topkarakterer


Trykprøverne på et helt nyt lav-energihus med energivenlige døre og vinduer
var helt på linje med de gældende værdier for passiv-huse.

Lavenergihuse koster ofte lidt mere at bygge end almindelige enfamiliehuse, men pengene er hurtigt tjent ind med på det lave energiforbrug. I påsken var omkring 20.000 potentielle købere til "åbent hus" i Hedensted for at se et helt nybygget lav-energihus fra Link Huse. Huset har energivenlige vinduer og døre med 3-lags glas fra Kastrup Vinduet, som længe har været på forkant med energivenlige og miljørigtige løsninger. Og som noget helt særligt scorede huset ved den afsluttende trykprøve af byggeriets tæthed topkarakterer helt på linje med de såkaldte passiv-huse, som er super lav-energihuse. 

- Vi lavede en trykprøvning midt i projektet for at undersøge tætheden med mulighed for at kunne rette op på evt. utætheder. Ved den afsluttende trykprøvning, hvor husets utæthed måles i liter/sekund/m2, viste den kun 0,37 liter/sek/m2, hvilket er helt unikt. Til sammenligning er normalen for lav-energihuse 1½ liter/sek/m2, mens den for passiv-huse ligger på ½ liter/sek/m2. Det er sjældent, at vi ser noget lignende. Jeg må sige, at der er nogen, der har været gode til at kombinere de rette materialer, fortæller Alex Lyng fra Guldahl El og Data, som udfører energibesparende el-installationer, trykprøver og energimærkning m.m. 

De energivenlige døre og vinduer i vedligeholdelsesfrit træ/alu er monteret med 3-lags glas, som har en U-værdi på blot 0,70. Det bevirker at hele elementet samlet kan holde den lave U-værdi, som i dette byggeri ligger på mellem 0,93 og 1,34. Den høje isoleringsevne opnås blandt andet ved hjælp af en såkaldt varmkant, som er monteret mellem de 3 glas i termoruden og en speciel foliebelægning på ruden. (U-værdien er en måleenhed for, i hvor høj grad vinduer slipper varme ud af huset og kulde ind, vel at mærke i lukket stand). 

Slut med luftvejsproblemer
- Huset er et standard klasse 1-hus (lav-energihus), hvor energiforbruget er 50 % lavere end i et almindeligt hus. Og faktisk ser det ud til, at hele huset kan opvarmes for 275 kroner om måneden. Det er det første lav-energihus med trækonstruktion, som er pudset udvendig. Overfladen er gennemfarvet, og det er helt nyt her i landet. Selve indeklimaet er helt optimalt grundet husets trækonstruktion og det styrede ventilationsanlæg med en varmegenvinding på op til 98 %. Egentlig er det ikke nødvendig at lufte ud, da ventilationssystemet selv klarer luftudskiftningen. Vi har erfaring for, at mange med luftvejsproblemer som astma og astmatisk bronkitis, efter kort tid i huset, kan lægge medicinen helt på hylden, udtaler tømrer og indehaver af Link Huse, Lars Nielsen, som er i fuld gang med at bygge flere af de energi- og miljørigtige huse. 

Yderligere oplysninger hos direktør Lasse Kastrup, Kastrup Vinduet, Fabriksvej 5, 7800 Skive, tlf:30 78 22 01 eller e-mail: lk@kastrupvinduet.dk eller via www.kastrupvinduet.dk

Lav-energihuset med de energivenlige døre og vinduer fra Kastrup Vinduet har et varmeforbrug på 275 kroner om måneden.

Certificate